Thursday, January 29, 2015

   Asalamualaikum dan Salam sejahtera.
Dah lama aku tinggalkan dunia blog iaitu suatu ketika dulu salah satu platform perkongsian pelbagai sumber info dan maklumat,senang cakap input dan output dari seseorang.Ramai kenalan dan banyak info aku pelajari melalui blog.
Bukan mudah sampaikan sesuatu di BLog,lain lah kalau tentang "diary harian".Paling cepat pun sehari dua...ada yang hingga berminggu atau berbulan kerana ilham,idea dan patah perkataan sesuai yang perlu diutamakan bagi kemudahan pembaca untuk memahami.Kepada Blogger tegar yang masih wujud hingga ke hari ini...respek kat korang.

  Entry pertama kali ini,aku ingin kongsikan beberapa botol koleksi Coca-Cola dalam simpanan.Ya,walaupun lazimnya ianya sudah di ketahui umum pernah dimuat naik oleh kolektor dan blogger orang lama http://ahkaba.blogspot.com/?m=1.
Sudah atau belum pernah melawat blog beliau...rajin-rajinlah jenguk singgah lagi termasuk aku sebab kadang ada info yang terlepas pandang atau pun lupa serta boleh bertukar pendapat.
  Glass bottle 1litre antara koleksi yang aku keep hunting hingga sekarang.
Peringatan...aku hanya kongsikan serba sedikit tentang detail botol,soal harga pandai-pandailah anda "sifir" sendiri daripada belanjawan gaji bulanan atau pun hasil jualan koleksi anda.Harga salah satu isu diantara seller dan buyer...kerana ianya bukan seperti harga kawalan minyak.Batasi "kemampuan" anda!!!


  Glass bottle 1liter Coca-Cola yang aku tahu buat masa sekarang ada 4 negara bentuk dan screw cap botol kaca selain Malaysia/Singapore ada persamaan dengan botol dari Hongkong,Korea dan Puerto Rico.Bezanya pada warna kaca,code bottling dan bahasa "script language".Botol Hongkong ada 2 jenis 70an dan 90an buat masa sekarang aku cuma ada jenis 90an...gambar botol 70an akan turut disertakan setelah keizinan "pinjam" dari empunya untuk memudahkan perbezaan.

  Pandangan hadapan botol dari kiri :-Malaysia/Singapore,HongKong dan Puerto Rico.  Botol 1litre Malaysia/Singapore keluaran pada tahun 70an dari Fraser and Neave River Valley,Singapore.Aku tidak pasti tahun 79 ada atau tidak kerana buat masa sekarang hanya tahun 77 dan 78.kerana ada satu botol yang cukup degil dalam sesi foto untuk tahunnya tidak sama seperti pada pandangan mata kasar,jadi aku abaikan dulu.

Screw cap botol yang aku perasan ada 2 jenis iaitu cetakkan alamat atas dan tepi.
  Printed acl depan dan belakang.  Tahun 77,78 dan kod SG.  HongKong 90an.
Screw cap.

Printed acl depan belakang.


Kod D3 dan tahun 93.

  Hongkong 70an.
Persamaan dengan botol 1litre Malaysia/Singapore hampir sama cuma beza pada warna kaca.

  Puerto Rico 70an.
Screw cap.

Printed acl depan dan belakang.


Tahun 75 dan Kod tersebut pandai-pandailah anda imagine sendiri.


   Korea.
Printed acl depan dan belakang.
Botol dalam proses untuk tukar milik maka itu aku tak dapat cerita lebih lanjut.Jom layan pula pengalaman Inchek mat ---http://ahkaba.blogspot.com/2009/06/bottle-coca-cola-1-litre.html?m=0.